A+ A A-
BIP
Logowanie
Szukaj
Kontakt

13 lipca we Wrocławiu odbyło się spotkanie partnerów i interesariuszy projektu CircE

CircE
Tematem spotkania były bieżące inicjatywy na Dolnym Śląsku w zakresie rozwiązań dotyczących gospodarki w obiegu zamkniętym w sektorze spożywczym. Zaprezentowano następujące projekty i inicjatywy:
  • Bank Żywności we Wrocławiu – działalność banku polega na wspieraniu osób potrzebujących żywnością uratowaną przed zmarnowaniem na obszarze województwa dolnośląskiego;
  • Projekty „Wrocław nie marnuje”  i „BioCanteens#2” – akcje realizowane przez Urząd Miasta Wrocław mające na celu zachęcanie do życia w stylu less i zero waste. Obejmują wydarzenia plenerowe, warsztaty edukacyjne, kampanie w mediach, a także przedsięwzięcia, które popularyzują ideę niemarnowania - m.in. rozdawanie książek, które wyszły z obiegu bibliotecznego czy współtworzenie nowych jadłodzielni;
  • Foodsharing (Jadłodzielnia) – inicjatywa przeciwdziałająca marnowaniu jedzenia. Specjalnie przygotowane lodówki umożliwiają dzielenie się i częstowanie nadwyżkami żywności na terenie Wrocławia;
  • Projekt “FoodSHIFT2030” – dotyczy przekształcenia europejskiego systemu żywnościowego w stronę cyrkularnej oraz niskoemisyjnej przyszłości bazując na mechanizmie tworzenia, łączenia, rozwoju i zwielokrotniania innowacji zrównoważonego systemu żywnościowego. Projekt jest wdrażany z unijnego programu "Horyzont 2020" i bierze w nim udział 31 partnerów z całej Europy (m.in. Urząd Miasta Wrocław, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Fundacja EkoRozwoju).

Ponadto przedstawiciele partnera wiodącego z Włoch przedstawili aktualny stan wdrażania projektu CircE, plany na pozostały czas realizacji, a także podali informacje o stanie włoskiego sektora spożywczego i opracowywanym nowym regionalnym programie gospodarki odpadami spożywczymi. Końcowym punktem wydarzenia była prezentacja eksperta z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który wspólnie firmą Venturis HoReCa przygotowuje dla Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego badanie „Analiza skali strat i marnowania żywności dla przedsiębiorstwa (MŚP) w branży cukierniczo-piekarskiej na Dolnym Śląsku (studium przypadku), z uwzględnieniem wpływu pandemii Covid-19 na zmiany w łańcuchu dostaw, produkcję i dystrybucję”.

Poniżej, w załącznikach, znajdą Państwo prezentacje przedstawiane podczas spotkania.

Załączniki:

2022

  Analiza skali strat i marnowania żywności dla przedsiębiorstwa (MŚP) w branży cukierniczo-piekarskiej na Dolnym Śląsku [ENG].pdf Pobierz
  Bank Żywności Wrocław [ENG].pdf Pobierz
  Foodsharing Wrocław [ENG].pdf Pobierz
  FoodSHIFT2030 [ENG].pdf Pobierz
  Region Lombardia – sektor spożywczy i rezultaty CircE [ENG].pdf Pobierz
  Wrocław nie marnuje + BioCanteens [ENG].pdf Pobierz